INDUSTRI 4.0 er nå distribuert til over 70 000 lesere og i sosiale medier.

Daglig leder i A-2 Norge, Sigurd Skjæveland, har deltatt i et ekspertpanel i INDUSTRI 4.0.

Sigurd Skjæveland, ekspert med 30 års erfaring

Daglig leder i A-2, Sigurd Skjæveland

Sigurd Skjæveland grunnla A-2 Norge sammen med Arve Sogn Andersen, i 2003. A-2 har vokst fra 3 til over 50 konsulenter med en omsetning på over 100 millioner i året.

Sigurd har omfattende og bred konsulenterfaring som utførende konsulent og tidligere partner i Accenture. Han har mer enn 30 års erfaring innenfor offentlig og privat sektor og har et betydelig fagnettverk innen IKT-utvikling, prosjektledelse og endringsledelse. Han er også styremedlem i ACMP Norge.

Gjengivelse av intervjuet av Sigurd Skjæveland

Verden, Norge og norsk næringsliv er i en omfattende digital omstilling. Hvordan bør næringslivet gå frem, og hvordan lykkes vi? Digitaliseringsminister Nikolai Astrup stiller spørsmålene.

Hva er viktig for norsk næringsliv når regjeringen går i gang med å lage en nasjonal strategi for kunstig intelligens?

Regjeringen må først og fremst legge forholdene til rette for å utvikle kunnskap om kunstig intelligens og hvilke nye muligheter det kan gi fremover. Utvikling av kunnskap er først og fremst en utfordring for den enkelte virksomhet, men det vil også trenge tilgang til sterke forskningsmiljøer og personell med solid og relevant utdanning for å lykkes. Derfor bør både forskning og utdanning i anvendelse av kunstig intelligens styrkes, og gjerne i flere ulike miljøer i Norge med god kontakt med ledende internasjonale miljøer.

Hvordan kan næringslivet selv bidra for at Norge skal lykkes med å ta ut potensialet som ligger i kunstig intelligens?

Det viktigste for næringslivet er å øke innovasjon- og omstillingsevnen. Dette krever bred kunnskap og forståelse, men gjerne også praktisk uttesting i mindre skala. Det er også et stort behov for nye miljø hvor yngre mennesker kan prøve sine ideer. Erfaringene kan gjerne deles innenfor et tradisjonelt bransjesamarbeid, men helst på tvers av bransjer da mange av de interessante mulighetene ved bruk av kunstig intelligens oppstår på tvers av de tradisjonelle sektorene. Næringslivet må selv satse på å bygge tilstrekkelig kompetanse på kritiske områder, og oppfordre til etablering av dedikerte miljø for generering av ideer og skapertrang.

Hvordan kan vi best få til et godt samspill mellom offentlig sektor og næringslivet i den digitale omstillingen av Norge?

Det vil være viktig med en effektiv fordeling av hva som skal gjøres i egen regi i offentlig sektor og hva som bør kjøpes. Tilsvarende gjelder også tilgang til, og tilrettelegging av, offentlige data for gjenbruk i privat sektor. Den digitale omstillingen kan gi store gevinster for Norge og vil være helt nødvendig, men en del enkeltindivider og grupper vil alltid tape på omstillinger. For å gjøre omstillingene enklest mulig og ikke skape unødige forsinkelser, er det viktig med en ansvarlig holdning hos næringslivet, og støtte og hjelp til den enkelte fra en sterk og effektiv offentlig sektor.

Les alle ekspertenes svar her:
Ekspertene svarer: Kunstig intelligens i næringslivet

Facebooklinkedininstagrammail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.